Predock Frane Goes Modern Cool In Pacific Palisades

PACIFIC PALISADES, CA—If the stunning exterior, with its strong horizontal lines and hillside orientation, doesn’t get you, just wait until you enter. This exciting, inspiring home, commissioned by renowned developer Richard Loring, Managing Director of Habitat Group Los Angeles LLC, and built by award-winning firm Predock Frane, is nothing short of an architectural masterpiece. But it is not quite one of a kind.

Faced with the unheard-of opportunity of two available side-by-side lots on this desirable street in Pacific Palisades, Loring and Predock Frane leapt at the chance to build two near-identical modern gems.

The resulting four-bedroom, four-and-one-half bath, 4,320-square-foot homes are truly exquisite, with a determined attention to overall livability as well as a definitive attention to every detail within the walls. And, in fact, the walls are responsible for providing one of the homes’ most spectacular features, by moving entirely out of the way. Stand in the wide-open living area of the main floor, and a central courtyard offers a sunny respite. But push aside the glass doors, and soon enough, the courtyard and the living space have joined together to redefine the idea of indoor-outdoor living. Similarly, the doors facing the rear of the homes disappear to invite in treetop views and seaside breezes.

The exceptional architecture features an open-tread staircase, ceiling planes that echo the shape of the roof (whose ridges the architects designed to converge at a single point) and a circular oculus (a horizontal porthole of walkable glass) placed in the hickory wood living room floor with a wood-burning stove above and a view overlooking the family room below.

The floorplans are wide open and spacious, designed to accommodate today's lifestyle needs, with sleek Boffi kitchens that are as gourmet as gourmet gets and luxe, private master suites with spa-inspired baths, walls of built-ins, and light that spills in from the soaring walls of glass that encase the courtyard. The design is as ingenious and innovative as it is inspiring—just as one would expect from Predock Frane.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial